Om oss

100-årig bro mellan då- och nutid.

Titta gärna på filmen som beskriver vår verksamhet och tillkomsten av Sillabåtem, Karl A, som vi lät bygga och som du kan läsa mer om under fliken "Våra båtar /KarlA". 

Filmen är ca 8 minuter lång.


Vår historia i korthet


Det hela började med en diskussion om att det finns för få träbåtar kvar från förr, detta var 2003. Sedan dess har det byggts vetarnbåtsbrygga, Museum, renoverat tudehus, byggt barkgryta samt mycket mer, välkommen till hamnen så får du se och uppleva själv..Några av våra trogna och flitiga medlemmar

Lyssna på intervjun med Jan-Inge Svensson och Johannes Kaptein om Sirmiones Skeppslag som gjordes på Radio Trelleborg den 27mars.

Vi är en förening som startade med målet att inte låta traditionen från förr falla i glömska. Vi står på 3 ben och dessa är:

  • Bevarandet av träfiskebåtar med det härliga dunket. Idag har vi restaurerat ca 10 stycken som kan ses vid veteranbåtsbryggan i Gislövs läge under båtsäsongen.
  • Kustfiskemuseet. Välkommen in och se hur man fiskade förr i tiden. Allt var inte bättre förr, det var ett riktigt tufft arbete som involverade hela hushållet.
  • Utbildning. Sedan flera år tillbaka lär vi skolklasser i Trelleborg vilka fiskar som finns i våra vatten och hur det gick till när man fiskade förr i tiden. Vi har även en utställning utomhus som visar och utbildar inom fiskeriet.

Under vintern utför vi underhåll på båtarna på varvet, så att de är perfekt skick inför sjösättningen i maj månad.

Sirmiones Skeppslag utsågs till årets förening i Trelleborgs kommun 2015.

Jan-Inge Svensson har tagit över rodret.

Foto:

Gunnel Winblad

Johannes Kaptein, skeppslagets tidigare ordförande under många år står här i fören på på TG 1 .


Vid rodret Jan Inge Svensson, som är föreningens nuvarande ordförande. Båda har som övriga medlemmar ambitionen att utveckla och bevara Sirmiones Skeppslags kulturella betydelse för framtiden.

Vi har en liten varvsfilial i S Virestad eftersom alla våra båtar inte får plats på varvet i Gislövs läge.

En mycket uppskattad del är vår verksamhet är att vi delar med oss av våra kunskaper om kustfisket på sydkusten. Kanske speciellt för de yngre av våra besökare som ofta kommer på slutet av vårterminen. Informationen avslutas med en tur i hamnen med någon av våra båtar. Här är det Lasse Winblad och Ola Hansson som lägger till efter en tur.

Akvarell av Lisa Göransson

Sirmiones Skeppslags verksamhetsplan, för 2023. 

    

Under våren och hösten jobbar vi på ”Varvet” med renovering och underhåll av våra båtar. Vi jobbar varje tisdag mellan kl. 09:00 till ca 12:00 med avbrott för en värmande gemensam kaffepaus. Det hade varit trevligt om vi blev lite fler som kan hjälpa till.

                                          

Vi lär av varandra hur man varsamt renoverar och underhåller båtarna och använder rätta färger och material. På varvet har vi genom åren skaffat oss en mycket bra utrustning i form av maskiner och verktyg.  Det har skapat en fint kamratskap i gänget där vi alla hjälps åt och där de olika intressena och kompetenserna kommer fram. För närvarande har vi tio stycken allmogebåtar i vår flotta.

 

Arbete med våra klinkbyggda båtar är en viktig del av det immateriella kulturarv som nu kommit upp på UNESCO:s lista. Sverige har lovat att hålla kunskapen vid liv och därför är vår förening och vårt arbete oerhört viktigt inför framtiden. Det är

viktigt att vi kan värva nya medlemmar och föryngrar vår medlemskår.

                          

Vi kommer att ha ett antal medlemsmöten under året och vi hoppas att många medlemmar kommer så vi kan informera om vad som hänt och vad som är planerat. Vi kommer att bjuda in intressanta gäster som kan föreläsa eller informera om olika saker.

Ett antal studiebesök är inplanerade, bland annat till Statarmuseet i Torup, Råå sjöfartsmuseum och Borstahusens  Museiförening.

 

Årsmöte kommer vi att hålla tisdagen den 21:e mars kl. 19:00 i TBS klubbhus.

Under sommaren har vi veteranbåtsfrukost varje tisdag mellan 09:00 och ca 12:00 då vi till självkostnadspris, äter frukost tillsammans. Vi kan då i lugn och ro diskutera olika saker och planera för fortsättningen på dagen. Beroende på vädret kan det förhoppningsvis bli en tur på sjön med våra båtar, fiska lite eller bara njuta av en tur på havet tillsammans. Vi vårdar veteranbåtshamnen, området runt museet och Hamnfront

.

Kustfiskemuseet håller vi öppet från mitten av maj till slutet av augusti, varje tisdag 09:00 till ca 12:00 och på lördagar och söndagar 13:00 till 15:00. Vi hoppas på många besökare både från närområdet och mer långväga gäster. Det går bra att boka annan tid vid telefonkontakt med Lasse Winblad på 0410-335115 eller 0708 620397. Det går också bra att skicka ett E-mail till gulawi@gmail.com.

I hamnens nord västra hörn har vi en grill och rekreationsplats som vi kallar ”Hamnfront”. Här kan barn, under föräldrarnas ansvar, bekanta sig med en gammal fiskebåt som heter Bagheera. Här finns det gott om plats att äta medhavd mat vid våra picknickbord och ett grillbord att grilla mat vid. Här finns också en ”barkegryta” som visar hur fiskarna förr i tiden kokte ur sina sillagarn. Hisstyg där man kan testa på olika utväxlingar med rep och talja. Vi kommer att arrangera ett antal grillkvällar under sommaren.


Veteranbåtsdagen är i år planerad till lördagen den 18:e juni. Då har vi möjlighet att visa upp vår verksamhet, kustfiskemuseet och alla våra fina veteranbåtar. Vi räknar med att kunna ha en liten loppmarknad och hoppas på att få in många nya ”loppor”. Hör gärna av er till Mats 0703 451614 eller Lasse 0708 620397 om ni har något som ni vill skänka. Andra föreningar kommer att bjudas in för att medverka och visa upp sig bland annat Gamla Trelleborg och Sjöfartsmuseet.


En lördag i augusti firar vi tillsammans med övriga aktiva föreningar i hamnen, Sjösportens dag. Datum är ännu inte bestämd. Vi visar då upp kustfiskemuseet och gör små båtturer i hamnen med intresserade besökare. Vi informerar om vår verksamhet och hoppas på att locka nya medlemmar.


Skeppslaget kommer under sommaren att medverka vid ett antal arrangemang i närområdet för att väcka intresse för vår verksamhet och i syfte att utöka medlemsantalet. Vi kommer att göra ett antal eskaderseglingar mellan Nybostrand och Dalabadet för att visa upp vår flotta för badgästerna. Smygehamn och kanske även Skåre, kommer att få besök av oss under sommaren.


 Den 2:e september deltar vi i Hamnens dag i Trelleborg. Om vädret tillåter seglar vi dit och visar alla våra båtar.

Våra båtar brukar vi landsätta i slutet av september och transportera upp dem till varvet för att påbörja underhållsarbetet.

Verksamhetsåret avslutar vi den 1:e advent med ÖPPET HUS på varvet, för medlemmarna med familj och andra intresserade.

 

Vi är oerhört tacksamma för all uppmuntran och stöd vi får från våra medlemmar och alla andra. Stödet som vi får från olika bidragsgivare är oerhört viktigt för att vi ska kunna hålla hög kvalité i vår verksamhet och hålla föreningen vid liv.

Årsavgiften är oförändrad 300 kr för medlem och 100 kr för familjemedlem. Avgiften kan betalas in på bankgiro 5872-7231 eller banköverföring till Handelsbanken clearing nummet 6821 konto 377 385 018 eller swish 123 422 69 65.


Organisations nummer: 802420-4466

Bankgiro: 5872-7231

Swish:1234226965