Om oss

Trelleborgs kommuns presentation av sleppslaget.


Skeppslagets verksamhet är en viktig och uppskattad del av kommunens natur- och kulturmiljöer.

100-årig bro mellan då- och nutid.

Titta gärna på filmen som beskriver vår verksamhet och tillkomsten av Sillabåtem, Karl A, som vi lät bygga och som du kan läsa mer om under fliken "Våra båtar /KarlA". 

Filmen är ca 8 minuter lång.


Vår historia i korthet


Det hela började med en diskussion om att det finns för få träbåtar kvar från förr, detta var 2003. Sedan dess har det byggts vetarnbåtsbrygga, Museum, renoverat tudehus, byggt barkgryta samt mycket mer, välkommen till hamnen så får du se och uppleva själv..Några av våra trogna och flitiga medlemmar

Lyssna på intervjun med Jan-Inge Svensson och Johannes Kaptein om Sirmiones Skeppslag som gjordes på Radio Trelleborg den 27mars.

Vi är en förening som startade med målet att inte låta traditionen från förr falla i glömska. Vi står på 3 ben och dessa är:

  • Bevarandet av träfiskebåtar med det härliga dunket. Idag har vi restaurerat ca 10 stycken som kan ses vid veteranbåtsbryggan i Gislövs läge under båtsäsongen.
  • Kustfiskemuseet. Välkommen in och se hur man fiskade förr i tiden. Allt var inte bättre förr, det var ett riktigt tufft arbete som involverade hela hushållet.
  • Utbildning. Sedan flera år tillbaka lär vi skolklasser i Trelleborg vilka fiskar som finns i våra vatten och hur det gick till när man fiskade förr i tiden. Vi har även en utställning utomhus som visar och utbildar inom fiskeriet.

Under vintern utför vi underhåll på båtarna på varvet, så att de är perfekt skick inför sjösättningen i maj månad.

Sirmiones Skeppslag utsågs till årets förening i Trelleborgs kommun 2015.

Jan-Inge Svensson har tagit över rodret.

Foto:

Gunnel Winblad

Johannes Kaptein, skeppslagets tidigare ordförande under många år står här i fören på på TG 1 .


Vid rodret Jan Inge Svensson, som är föreningens nuvarande ordförande. Båda har som övriga medlemmar ambitionen att utveckla och bevara Sirmiones Skeppslags kulturella betydelse för framtiden.

Vi har en liten varvsfilial i S Virestad eftersom alla våra båtar inte får plats på varvet i Gislövs läge.

En mycket uppskattad del är vår verksamhet är att vi delar med oss av våra kunskaper om kustfisket på sydkusten. Kanske speciellt för de yngre av våra besökare som ofta kommer på slutet av vårterminen. Informationen avslutas med en tur i hamnen med någon av våra båtar. Här är det Lasse Winblad och Ola Hansson som lägger till efter en tur.

Akvarell av Lisa Göransson


Organisations nummer: 802420-4466

Bankgiro: 5872-7231

Swish:1234226965