Arkiv

Vår hemsidas arkiv

Här hittar du tidigare inlägg som av utrymmesskäl flyttats hit.

Årsmöte

Årsmötet ägde rum tisdagen den 29 september kl. 19:00 i Bramstorps festlokal vid varvet.

Vi tackade avgående Arne Nilsson för alla år som han arbetat i styrelsen och alla insatser som han gör för vår förening. 

Till ny styrelsemedlem valde vi in Christer Hansson som vi hälsade välkommen. 

Det gångna året. 2020

Sirmiones skeppslag har under det gångna året, trots pandemin, försökt hålla verksamheten igång så långt det varit möjligt. Folkhälsomyndighetens råd har möjliggjort detta. Medlemmarnas hälsa har varit det viktigaste. Vi har följt upp smittläget bland våra aktiva medlemmar, kontinuerligt under året.  För att föreningen skall kunna hållas vid liv, krävdes det en del extraordinära åtgärder. Under mars – april stängde vi all organiserad verksamhet. Vi planerade efter hand, beroende på hur pandemin utvecklades.


Sommarsäsongen brukar inledas med sjösättning av alla våra veteranbåtar. Vi tyckte det var viktigt att dessa kunde visas för allmänheten under sommaren. Vi beslöt att båtarna skulle sjösättas över en längre tid, så att endast några personer samtidigt behövde samlas. All verksamhet genomfördes utomhus och med säkra avstånd, så även våra styrelsemöten. Styrelsemöten sker i övrig som telefonkonferens.


Vår stora veteranbåtsdag inställdes. För att kunna visa upp våra båtar genomförde vi några seglingar med de båtar som var möjliga att besätta, längs badstränderna, där många badgäster befann sig under soliga dagar. Detta blev uppskattat av allmänheten och ger oss livskraft trots restriktionerna.

Även sjösportens dag ställdes in. Denna tid och resurser använde vi till att förbättra sjösäkerhetsarbetet på båtarna. Vi skaffade nya flytvästar, räddningsstegar och allmän översyn av vår säkerhetsutrustning.

Då vi inte kunde vara inomhus av smittskyddsskäl, hade vi våra veteranbåtsfrukostar utomhus när vädret så tillät. Allt för att vi skulle kunna bibehålla vår sociala gemenskap.


Inomhusmuseumet har varit stängt och besöken från våra skolor har inte kunnat genomföras. Hela vårt veteranbåtsområde med den uppskattade grillplatsen i ”Hamnfront”, har varit öppet och varit flitigt besökt. Här var sysselsättning för hela familjer där barn kunnat leka i den upplagda fiskebåten Bagheera och prova våra hissverktyg.


Årsmötet fick vänta till september och vi höll det i en stor lokal med stort utrymme mellan deltagarna. Under hela året har det funnits handsprit och ansiktsskydd tillgängliga för medlemmarna vid våra aktiviteter.

Upptagning av båtar genomfördes med samma försiktighet som sjösättningen.


Vi har under året regelbundet kommunicerat med medlemmarna, per brev och telefon. Under hösten har smittrisken ökat avsevärt, vilket innebär att vi endast enskilt kan utföra underhåll på våra båtar. Tyvärr har vi också varit tvungna att pausa vår utbildning i träbåtsrenovering. Vi reglerar detta med telefonmöten och information på hemsida och Face Book. Vi fattar beslut digitalt och per telefon angående inköp och arbetsfördelning.


På det nya året strävar vi nu efter att få så många båtar som möjligt sjösatta till våren. Vi har beslutat att, om vi inte hinner få alla båtar klara, skall vi sjösätta dem efterhand i små arbetsgrupper. Vår förhoppning är naturligtvis att pandemin snart är över och att vi kan njuta av en normal sommar med allt vad det innebär.


Utbildningen i träbåtsrenovering avvaktar vi med tills vidare. Kallelse kommer att gå ut till kursdeltagarna när vi bedömer att vi kan fortsätta på ett tryggt sätt.

Sommaren 2020.

Tisdagen den13:e oktober tog vi upp de sista båtarna ur Veteranbåtshamnen. Vi tvättade av båtarna och körde upp dom till varvet. Med hjälp av ett skohorn och en burk vaselin lyckades vi få in alla. 

Därmed har vi också ätit vår sista veteranbåts frukost för året tillsammans. Vi tackar Per-Åke Persson och Johannes Kaptein som troget fixat bullar och kokt kaffe till oss. Påföljande tisdag tog vi ner skylten till veteranbåtsbryggan. Hisstyg och grillarna tog vi upp till varvet. 


Denna sommar blev ju inte lik någon tidigare sommar. Vi har inte kunnat visa upp vår verksamhet på olika arrangemang som vi alltid gjort tidigare. Detta på grund av den rådande pandemin. Sommaren har ändå bjudit på många fina dagar med massor med besökare i hamnen som från bryggan beundrat våra fina båtar. Vi har varit ute med våra båtar med bland annat ett besök i Smygehamn och vi två tillfälle, visat upp oss utanför våra badstränder.

Tyvärr har vi inte haft möjlighet att visa upp vårt museum vilket vi tycker är väldigt tråkigt.

 

Veteranbåtsfrukost 20-08-18.

Vi hade fint väder i hamnen med sol och svaga vindar. Alla kände suget av att komma ut på sjön när väl frukosten var avklarad.

Karl A tog täten och efter följde Saga, Elin, Abbekåsaren och Solöga. Vi gick österut mot Karinbadet och vände där för att gå västerut förbi Dalabadet innan vi återvände till Veteranbåtsbryggan. Alla båtarna gick perfekt i den ganska lugna sjön. 

Abbekåsaren  

Elin  

Foto och video M Landén

Sommaren 2019

Den 15 juni höll vi vårt årliga arrangemang ”Veteranbåtsdagen”. Förutom uppvisning av våra gamla bruksbåtar var det invigning av vårt projekt ”Hamnfront” och återinvigning av monumentet ”Strandad flyktingbåt” som flyttats till Gislövsläge. På land kördes en mindre tändkulemotor och vid bryggan låg vår ”Sillabåt” med den dunkade 15 hk Skandia motorn.

Foto Per Åke Persson

Saga, Solöga, Abbekåsaren och Elin  

Foto: Karin Winblad

Invigning "Hamnfront" 


Mikael Rubin

kommunstyrelsens ordförande 


Erik Lundström

kommunstyrelsens vice ordförande 


Peter Frank

Kultur -fritidsförvaltningen


Återinvigning av "Strandad flyktingbåt"


Fredrik Schlyter

Tekniska servicenämnden.

Foto: Karin Winblad

Saga

Foto: Karin Winblad

Foto: Bo Ljung

Den 31:e augusti var åtta av Sirmiones medlemmar på besök på Sandhammaren. Vi besökte fyren och den gamla räddningsstationen. Två trevliga och kunniga guider tog emot oss och berättade om sina respektiva verksamheter och historier kring fyren och räddningsstationen. Dagen avslutades med en god lunch och trevlig samvaro i Kåseberga hamn.

Bilder Mats Landén