Arkiv

Vår hemsidas arkiv

Här hittar du tidigare inlägg som av utrymmesskäl flyttats hit.

Båtunderhåll på vårt varv.

Nu är vi i full gång med vårt underhållsarbete som kommer att bedrivas under hösten, vintern och våren. Vi jobbar på tisdag förmiddag mellan 09:00 till ca. 12:00.  Alla våra båtar kräver ett omfattande underhåll och i varierande omfattning. Motorrenoveringen på Karl A pågår och vi får god hjälp av tekniker som är intresserade av tändkulemotorer och som är medlemmar i tändkulans vänner. Solöga måste få sin stäv åtgärdad. Abbekåsaren behöver en rejäl uppsnyggning av relingslisten. Sirmione en ny spristång. TG24 behöver en ny eller renoverad motor.   

Bilder:

Mats Landén

VETERANBÅTSDAGEN

Lördagen den 18 juni firade vi Veteranbåtsdagen i Gislövs läge


Många människor hade hittat till hamnen i det fina sommarvädret. På vår loppmarknad kunde man göra fina fynd. Kön till serveringen var lång och folk lät sig väl smaka av sillamackorna och grillad korv. Durgossarna underhöll med trevlig musik. Sjöräddningen visade upp sina båtar och berättade om sin verksamhet. Föreningarna Gamla Trelleborg och Trelleborgs försköningsförening var på plats och berättade om sina föreningar och sin verksamhet.  Sjöscouterna hade lite uppvisning och ungdomarna seglade runt i hamnbassängen i den lätta vinden.  På parkeringen hade ca. 20 fina veteranbilar ställt upp. 

Vår höjdpunkt för dagen var invigningen av vår renoverade tändkulemotor som nu fått en permanent plats i Hamnfront under en skyddande "motorhuv". Lars Fränngård som representerade Malmros sjöfartshistoriska förening klippte bandet och efter det så kunde vi starta upp motorn efter en tids uppvärmning. Malmros sjöfartshistoriska förening har gett oss ett generöst bidrag så att det har varit möjligt för oss att genomföra projektet. 

Vi gjorde två eskader seglingar i hamnen med Karl A i täten följt av flertalet av våra nymålade och fina båtar. 


Grillkväll i Hamnfront.

Lördagen den 11:e juni samlades ca 45 medlemmar med vänner och bekanta i Hamnfront. Vädret var perfekt och stämningen på topp. Nu hoppas vi på många fler grillkvällar i hamnen under sommaren.

Bild Per Åke Persson

Nu har TG24 kommit till Veteranbåtsbryggan och på sin ordinarie plats.

TG24 har under de två senaste vintrarna genomgått en stor renovering av skrovet. Ett flertal av borden har bytts ut under vår kurs i träbåtsrenovering. Eleverna har lärt sig enormt mycket om hur man på ett riktigt och varsamt sätt renoverar en gammal träbåt från 50-talet. Helt otroligt att båten är så tät trots den stora renoveringen. Båten är bygd av Malte Göransson på Österjär i Trelleborg och instruktör under kursen var Bo Lindh från Smyge.

Bild Per Åke Persson

Nu är sommarsäsongen verkligen igång.


Åtta av våra fina träbåtar är nu i sjön och Veteranbåtshamnen. Först ut var Solöga och Clara Lovisa och lite senare  kom Sirmione, Saga,  och Abbekåsaren. Alla var förvånansvärt täta i år och ligger nu förtöjda vid sina ordinarie platser.

Karl A och Elin kom i vattnet den 24/5 och nu senast 31/5 kom den nyrenoverade TG24 också på plats i Veteranbåtshamnen.

Kvar på varvet har vi Klara som först ska få en nyrenoverad motor installerad.

Jul på Varvet 2022


Den 27:e november hade ca 50 av våra medlemmar hörsammat inbjudan att efter två års uppehåll åter kunna fira advent tillsammans på varvet.

Båtarna var prydligt julpyntade av Gunnel och Lasse. Det bjöds på varm glögg, kakor och julgodis. Vi fick också möjlighet att tacka vår hyresvärd för att vi får vara hålla till i deras lada vilket är en förutsättning för att vi ska kunna hålla vår verksamhet igång.

Nu gör vi juluppehåll och börjar åter jobba på Varvet den 10:e januari.     

Hamnens dag 2022.


Lördagen 3 september deltog vi i Hamnens dag i Trelleborg. Vi lämnade Gislövs hamn i hårt väder. I väntan på två utgående och ingående färjor fick vi rida på de höga vågorna i en halv timma. Väl inne i hamnen fick vi lägga till vid en tillfällig flytbrygga. Tyvärr var den för liten för alla båtarna.


Vi förtöjde utanför varandra i tre lager.

Christer Dahlsjö berättade om båtarna när vi paraderade in i hamnen. Johannes Kaptain basade för utställningen med vår nyrenoverade Sirmione och med planscher på TG 1 och TG 24 renovering.


Efter en trevlig dag i hamnen, gick vi åter hem i det hårda vädret. En av båtarna fick motorstopp. Bogseringsarbetet blev besvärligt, dock inte dramatiskt. Alla våra båtar är en gång byggda för att klara besvärlig sjö.

Bilder: Inger Dahlsjö

Bild: Johannes Kaptein

Smulan liggen nu permanent placerad intill vårt kustfiskemuseum. 

Bilder: Mats Landén

Så är då hela vår veteranbåtsflotta på plats i Veteranbåtshamnen

Efter frukosten den 2:a augusti så sjösatte vi Klara som sista båt i hamnen för året. Klara har fått en nygammal motor, Volvo Penta MD1. Motorn är renoverad av en motorexpert och nu hoppas vi att hon ska gå i många år framöver. Båten har också fått en rejäl uppsnyggning och all gammal klarlack är borttagen och nu är ytorna inoljade med linolja i stället. Nu får hon ligga i slipen några dagar och svälla så hon blir tät. 

Bilder: Mats Landén

Besök i Beddinge.

Vi visade upp vår nyrenoverade TG24 på ”Fiskets dag” i Beddinge vid Garnhuset den 30 juli. Intresset var som vanligt stor för vår utställning.

Torsdagen 8:e juli tog Skeppslaget, vänner och anhöriga ett sista farväl av vår kamrat och medlem Sylve Jönsson.

 

Vi gick ut med fyra av våra veteranbåtar. Ombord på Karla A, som gick först i eskadern,  var Christina och Åke Jönsson tillsammans med fyra av skeppslagets besättning. Neo Jönsson, Sylves syskonbarnbarn och optimistseglare, var också med ombord.

Vår ordförande Jan-Inge läste minnesord över Sylve och några strofer av Harry Martinsson. Därefter sänkte Sylves bror Åke ner urnan i havet som kunde bevittnas av anhöriga och vänner på västra piren. Mistluren i tudehuset gav tre signaler och övriga veteranbåtar passerade därefter och la blommor i havet.


Kvar har vi nu många glada minnen från Sylves tid med oss. 

Foto: Christina Jönsson

Projekt RENOVERA TRÄBÅT


Nu har projektgruppen monterat det sista ”bordet”.  Vi startade 2019 och pandemin har gjort att projektet både försenats och blivit dyrare än beräknat. TG24:an har fått sammanlagt 17m nya fina bord i ek och 3st. spant.  Projektet avslutas med drevning av de nya borden den 6:e december. Efter juluppehållet återmonteras motorn och det normal båtunderhållet med målning och annat tar vid. Vi räknar med sjösättning till våren tillsammans med övriga båtar i vår veteranbåtsflotta.

Foto Johannes Kapein

Vår medlem Alf Hagmans bortgång.


Vår generösa kamrat och medlem Alf Hagman har ju lämnat oss efter en tids sjukdom. Måndagen den 30:e begravdes Alf i Limhamns kapell och vi i styrelsen, höll en tyst minut och hissade flaggan på halv stång vid vårt museum.

En härlig grillkväll i Hamnfront 21 autusti

Många av våra medlemmar hade hörsammat inbjudan till grillkväll i Hamnfront. Vi bjöd på korvgrillning och grillarna var tända från 17:00. Ett härligt sensommarväder med sol och lite vind. Föreningen bjöd på korv med dryck och kaffe. Några hade med sig annat att grilla och dricka. Många tyckte att det här bör vi göra oftare.  

Foto Mats Landén

Foto. Per-Åke Persson

Sommaren 2020.

Tisdagen den13:e oktober tog vi upp de sista båtarna ur Veteranbåtshamnen. Vi tvättade av båtarna och körde upp dom till varvet. Med hjälp av ett skohorn och en burk vaselin lyckades vi få in alla. 

Därmed har vi också ätit vår sista veteranbåts frukost för året tillsammans. Vi tackar Per-Åke Persson och Johannes Kaptein som troget fixat bullar och kokt kaffe till oss. Påföljande tisdag tog vi ner skylten till veteranbåtsbryggan. Hisstyg och grillarna tog vi upp till varvet. 


Denna sommar blev ju inte lik någon tidigare sommar. Vi har inte kunnat visa upp vår verksamhet på olika arrangemang som vi alltid gjort tidigare. Detta på grund av den rådande pandemin. Sommaren har ändå bjudit på många fina dagar med massor med besökare i hamnen som från bryggan beundrat våra fina båtar. Vi har varit ute med våra båtar med bland annat ett besök i Smygehamn och vi två tillfälle, visat upp oss utanför våra badstränder.

Tyvärr har vi inte haft möjlighet att visa upp vårt museum vilket vi tycker är väldigt tråkigt.

 

Det gångna året. 2020

Sirmiones skeppslag har under det gångna året, trots pandemin, försökt hålla verksamheten igång så långt det varit möjligt. Folkhälsomyndighetens råd har möjliggjort detta. Medlemmarnas hälsa har varit det viktigaste. Vi har följt upp smittläget bland våra aktiva medlemmar, kontinuerligt under året.  För att föreningen skall kunna hållas vid liv, krävdes det en del extraordinära åtgärder. Under mars – april stängde vi all organiserad verksamhet. Vi planerade efter hand, beroende på hur pandemin utvecklades.


Sommarsäsongen brukar inledas med sjösättning av alla våra veteranbåtar. Vi tyckte det var viktigt att dessa kunde visas för allmänheten under sommaren. Vi beslöt att båtarna skulle sjösättas över en längre tid, så att endast några personer samtidigt behövde samlas. All verksamhet genomfördes utomhus och med säkra avstånd, så även våra styrelsemöten. Styrelsemöten sker i övrig som telefonkonferens.


Vår stora veteranbåtsdag inställdes. För att kunna visa upp våra båtar genomförde vi några seglingar med de båtar som var möjliga att besätta, längs badstränderna, där många badgäster befann sig under soliga dagar. Detta blev uppskattat av allmänheten och ger oss livskraft trots restriktionerna.

Även sjösportens dag ställdes in. Denna tid och resurser använde vi till att förbättra sjösäkerhetsarbetet på båtarna. Vi skaffade nya flytvästar, räddningsstegar och allmän översyn av vår säkerhetsutrustning.

Då vi inte kunde vara inomhus av smittskyddsskäl, hade vi våra veteranbåtsfrukostar utomhus när vädret så tillät. Allt för att vi skulle kunna bibehålla vår sociala gemenskap.


Inomhusmuseumet har varit stängt och besöken från våra skolor har inte kunnat genomföras. Hela vårt veteranbåtsområde med den uppskattade grillplatsen i ”Hamnfront”, har varit öppet och varit flitigt besökt. Här var sysselsättning för hela familjer där barn kunnat leka i den upplagda fiskebåten Bagheera och prova våra hissverktyg.


Årsmötet fick vänta till september och vi höll det i en stor lokal med stort utrymme mellan deltagarna. Under hela året har det funnits handsprit och ansiktsskydd tillgängliga för medlemmarna vid våra aktiviteter.

Upptagning av båtar genomfördes med samma försiktighet som sjösättningen.


Vi har under året regelbundet kommunicerat med medlemmarna, per brev och telefon. Under hösten har smittrisken ökat avsevärt, vilket innebär att vi endast enskilt kan utföra underhåll på våra båtar. Tyvärr har vi också varit tvungna att pausa vår utbildning i träbåtsrenovering. Vi reglerar detta med telefonmöten och information på hemsida och Face Book. Vi fattar beslut digitalt och per telefon angående inköp och arbetsfördelning.


På det nya året strävar vi nu efter att få så många båtar som möjligt sjösatta till våren. Vi har beslutat att, om vi inte hinner få alla båtar klara, skall vi sjösätta dem efterhand i små arbetsgrupper. Vår förhoppning är naturligtvis att pandemin snart är över och att vi kan njuta av en normal sommar med allt vad det innebär.


Utbildningen i träbåtsrenovering avvaktar vi med tills vidare. Kallelse kommer att gå ut till kursdeltagarna när vi bedömer att vi kan fortsätta på ett tryggt sätt.

Veteranbåtsfrukost 20-08-18.

Vi hade fint väder i hamnen med sol och svaga vindar. Alla kände suget av att komma ut på sjön när väl frukosten var avklarad.

Karl A tog täten och efter följde Saga, Elin, Abbekåsaren och Solöga. Vi gick österut mot Karinbadet och vände där för att gå västerut förbi Dalabadet innan vi återvände till Veteranbåtsbryggan. Alla båtarna gick perfekt i den ganska lugna sjön. 

Saga, Solöga, Abbekåsaren och Elin  

Abbekåsaren  

Elin  

Foto och video M Landén

Sommaren 2019

Den 15 juni höll vi vårt årliga arrangemang ”Veteranbåtsdagen”. Förutom uppvisning av våra gamla bruksbåtar var det invigning av vårt projekt ”Hamnfront” och återinvigning av monumentet ”Strandad flyktingbåt” som flyttats till Gislövsläge. På land kördes en mindre tändkulemotor och vid bryggan låg vår ”Sillabåt” med den dunkade 15 hk Skandia motorn.

Foto Per Åke Persson

Invigning "Hamnfront" 


Mikael Rubin

kommunstyrelsens ordförande 


Erik Lundström

kommunstyrelsens vice ordförande 


Peter Frank

Kultur -fritidsförvaltningen


Återinvigning av "Strandad flyktingbåt"


Fredrik Schlyter

Tekniska servicenämnden.

Foto: Karin Winblad

Foto: Karin Winblad

Saga

Foto: Karin Winblad

Foto: Bo Ljung

Den 31:e augusti var åtta av Sirmiones medlemmar på besök på Sandhammaren. Vi besökte fyren och den gamla räddningsstationen. Två trevliga och kunniga guider tog emot oss och berättade om sina respektiva verksamheter och historier kring fyren och räddningsstationen. Dagen avslutades med en god lunch och trevlig samvaro i Kåseberga hamn.

Bilder Mats Landén

Sommaren 2021 som gick.


Nu är det ganska tomt och öde i hamnfront. Skylten är nedtagen, grillarna borta och hamnen tom på båtar.

Alla båtar är intagna på varv och nu startar för ett omfattande underhåll. Våra flitiga medlemmar kommer att lägga ner många timmars arbete fram till våren då alla ska vara nymålade och fina.

 

Tyvärr blev ju inte sommaren som vi hade hoppats på grund av pandemin. Vi kunde inte genomföra den traditionella Veteranbåtsdagen. TBS kunde inte genomföra Sjösportens dag och Trelleborgs hamn fick inte arrangera Hamnens dag. 

Vi har i alla fall varit ute en hel del med våra båtar och bland annat gjort en eskadersegling till Smygehamn.


Vårt flaggskepp Karla A fyllde 10 år. och det firade vi med grillparty för alla våra medlemmar. Museet har varit öppet och vi har bjudit in gäster för att titta på den fina utställningen med bilder från bygget för mer än 10 år sedan. 

Hamnfront nu redo för vintervila.


 Foto Mats Landén


Våra båtar på varvet. 


Foto Mats Landén

Kontaktinformation:

Adress: Laxvägen 14a 

231 92 Trelleborg     

E-mail

Sirmioneskeppslag@gmail.com

Följ oss på Facebook

Sirmiones Skeppslag

Besöksadress

Gislövs Läge, Hamnen