Tändkulemotorn

Tändkulemotorn i Hamnfront

Återinvigning av tändkulan. 


Vid veteranbåtsdagen den 18:e juni -22, var höjdpunkten för dagen återinvigningen av vår renoverade tändkulemotor som nu fått en permanent plats i Hamnfront under en skyddande "motorhuv". Lars Fränngård som representerade Malmros sjöfartshistoriska förening klippte bandet och efter det så kunde vi starta upp motorn efter en tids uppvärmning. Malmros sjöfartshistoriska förening har gett oss ett generöst bidrag så att det har varit möjligt för oss att genomföra projektet.


Lars Fränngård från Malmros sjöfartshistoriska förening klipper bandet.  Foto Ola Hansson

Gert Christensen värmer upp i 7 min. före start.

Foto Mats Landén

Foto  Mats Landén

Skiss av tändkulemotor. 

1. Tändkula 

2. Cylinder 

3. Kolv 

4. Vevhus

 

  

Tändkulemotorn är en förbränningsmotor med kolvrörelse. Motorn användes för att driva bl.a. Traktorer (t.ex. Bolinder Munktell) sågar, pumpar och tröskor. Även inom industrin var den mycket vanlig. Men framför allt inom fiskerinäringen där det klassiska dunk-dunk ljudet var välkänt i många hamnar. En signal om att nu blir det fisk och middagen är räddad.

 

Motorn uppfanns i slutet av 1800-talet och av en engelsk ingenjör. Drivmedlet var fotogen. Tillverkningen i Sverige startade 1912 av Svenssons motor i Nacka.

 

Det som givit tändkulemotorn dess namn är den kulformade kammaren som sticker ut ur motorblocket. Kammaren värms upp tills den glöder innan motorn kan köras. I kammaren sker förbränningen. Kulan kyls inte ner. Kulan är förbunden med Cylindern. En pump sprutar in bränslet i kammaren. En blandning av luft och bränsle antänds. Explosionen pressar ner kolven och denna rörelse driver motorn.  

 

Vår motor i Hamnfront är en Säffle motor som är på ca 5hkr och tillverkad omkring 1935 i Säffle, Värmland. Motorn renoverades av Tommy Persson, Sirmiones Skeppslag 2015.

2021 placerades motorn permanent i en motorhuv i Hamnfront och tanken är att den ska startas när vi har aktiviteter i hamnen eller på anmodan vid visningar av museet.

Produktblad för:

Encylindrig Marinmotor Seffle Typ FV 4-5Hkr 

Leveranssedel till Malte Göransson 1937