Tändkulemotorn

Tändkulemotorn i Hamnfront

Skiss av tändkulemotor. 

1. Tändkula 

2. Cylinder 

3. Kolv 

4. Vevhus

 

  

Tändkulemotorn är en förbränningsmotor med kolvrörelse. Motorn användes för att driva bl.a. Traktorer (t.ex. Bolinder Munktell) sågar, pumpar och tröskor. Även inom industrin var den mycket vanlig. Men framför allt inom fiskerinäringen där det klassiska dunk-dunk ljudet var välkänt i många hamnar. En signal om att nu blir det fisk och middagen är räddad.

 

Motorn uppfanns i slutet av 1800-talet och av en engelsk ingenjör. Drivmedlet var fotogen. Tillverkningen i Sverige startade 1912 av Svenssons motor i Nacka.

 

Det som givit tändkulemotorn dess namn är den kulformade kammaren som sticker ut ur motorblocket. Kammaren värms upp tills den glöder innan motorn kan köras. I kammaren sker förbränningen. Kulan kyls inte ner. Kulan är förbunden med Cylindern. En pump sprutar in bränslet i kammaren. En blandning av luft och bränsle antänds. Explosionen pressar ner kolven och denna rörelse driver motorn.  

 

Vår motor i Hamnfront är en är en Säfle motor som är på ca 5hkr och tillverkad omkring 1935 i Säfle, Värmland. Motorn renoverades av Tommy Persson, Sirmiones Skeppslag 2015.