Klara

Klara (Fotevikaren)

Snipa byggd av Magnus Larsson sjösatt i april 1949. (TG159)

Motor: Volvo Penta MD1.

Rigg: Sprisegel och fock

Skrov: Ek

Längd: 20 ft

Bredd: 2,30 m (7,5 ft)

Djupgående: c:a 60 cm. Den är byggd för att ligga på svaj på grundare vatten.

Byggår: 1949.

Byggd i ek.


Båten blev inregistrerad som TG 159.


Motor: 4-takts Penta 5 hk inombordsmmotor som startades på bensin och skulle kunna köras på fotogen då den fått upp tillräcklig temperatur. Det visade sig snart att den hade svårt att hålla sig tillräckligt varm, så den fick gå på bensin hela tiden. Denna motor var ovanligt tystgående även på högt varvtal.


Foto Mats Landén

Foto Per Åke Persson

Något år in på 1970-talet (?) byttes motorn till en MD-1 diesel c:a 7 hkr, som ligger kvar i snipan än idag. Motorn lär ha legat i en segelbåt tidigare och är från omkr. 1966.


Vi har döpt snipan till Klara efter båtbyggaren Magnus Larssons fru. Båten byggdes för de grunda vattnen i Foteviken i södra Öresund där Magnus Larsson fiskade makrill, gädda, ål, skrubba, horngädda, ål och räkor,


Magnus Larsson fiskade också i öppna havet efter sill och torsk längs skånska sydkusten. Han hade en egen lösning för att kunna styra roder och backslag från fören när han fiskade ensam och tog upp nät.


Klara är ovanligt grundgående och bärig för en skånsk snipa även om byggnadssätt är den traditionella klinkbyggnadstekniken.


Klara fick 2019 sprisegel och fock i bomull

Foto Per Åke Persson