Utbildning

Våra utbildningsaktiviteter


Kulturundervisning till lågstadie- särskoleelever  i Trelleborg kommun.

 

Sirmiones Skeppslag erbjuder för nionde året i följd undervisning i fiskets historia och yrkesfiskarens villkor på sydkusten.


Undervisningen genomförs i Gislövs hamn i Sirmiones Skeppslags kustfiskemuseum, samt i båtklubbens lokaler. Vi tar emot skolklasser under tiden maj-juni samt under augusti månad. Vi startade undervisningen för nio år sedan och flera hundra elever från lågstadiet och särskolan i Trelleborgs kommun har deltagit. (Bastionskolan, Pilekvistens förskola, Lillevångsskolan mfl.)

Vid årsskiftet 2019 hade den tusende eleven genomgått nämnda information-utbildning.

I vårt kustfiskemuseum visar vi unika foton och fiskeredskap som tidigare användes av yrkesfiskare som bedrivit fiske med Gislöv som hemmahamn. Vidare berättar vi om fiskaryrket där vi visar nyfångad fisk med olika arter av fiskar som förekommer i havet i närheten av Trelleborgs kuster och farvatten.(torsk, horngädda, stenbit, piggvar, flundra, makrill, abborre mm)


Vi går med hjälp av en fiskebåtsmodell igenom båtars olika benämningar och egenskaper. Fångstredskap såsom garn(nät) och andra redskap som användes vid fisket blir också föremål för genomgång.

En del av genomgången präglas av elevernas egna berättelser(fiskehistorier) och frågor, vilket är avsikten.


Kulturinformationen avslutas med att eleverna vid normala väderförhållande får en båttur med snipan Saga, en fiskebåt som byggdes 1974 av båtbyggare Malte Göransson.

Vi berättar om sjösäkerheten vid och på havet och som bygger på många års egna  erfarenheter.

Skeppslaget tillhandahåller flytvästar vid båtturen, men skolan måste inhämta föräldrarnas medgivande till båtturen.

Eventuellt medhavd lunch kan beroende på vädret ätas inom eller utomhus. Grillplats finns också tillgänglig. Beräknad tidsåtgång för besöket inklusive lunch/grillning är tre timmar.


För förfrågningar eller bokning enligt era önskemål var vänlig kontakt Lasse Winblad.

Telefon 0410-335115

Mobil 0708-620397

Mail: laguwi@gmail.com

 

 

Lasse Winblad och Ola Hansson är på väg in till bryggan i Gislövs hamn med snipan Saga efter en tur till havs med elever och lärare från Trelleborgs kommun. 


Välkomna till kulturundervisning med Sirmiones Skeppslag i Gislövs hamn!

I samverkan med andra föreningar i Gislövs hamn bedriver vi utbildningar som leder till Båtförarbevis, kustskepparexamen och radiocertifikat.

Är du intresserad av att deltaga så kan du anmäla ditt intresse till Mats på tfn. 0703 451614.